Cand am ajuns pentru prima data in Japonia, cu mai bine de 10 ani in urma, marturisesc ca aproape nu aveam ce sa mananc:(, nu ma atragea niciunul dintre felurile de mancare japoneza. Incet, incet insa am reusit sa descopar adevarata valoare a mancarurilor japoneze, diversele combinatii de gusturi greu de intalnit in bucataria romaneasca, plus ca aceasta este departe de tot ceea ce inseamna exces de grasime si proteine.
Am sa va scriu cateva retete geniale demne de urmat intr-o dieta care cu siguranta va da roade. Partea cea mai dificila insa, va fi procurarea ingredientelor pentru ca ei folosesc tot felul de sosuri si condimente care nu se prea gasesc la noi. Este bine stiut si faptul ca in Japonia sunt cele mai putine persoane supraponderale pe metru patrat din toata lumea si asta se intampla datorita faptului ca au un regim alimentar foarte sanatos.
Okonomiyaki お好み焼き
– asazisa „pizza japoneza” este o painica coapta facuta dintr-o coca si varza;). Topping-urile si ingredientele adaugate sunt destul de variate, in functie de preferintele fiecaruia. Acestea difera de la carne de pui, porc si fructe de mare pana la wasabi si branzica. Varietatea se reflecta in insusi numele acestui fel de mancare pentru ca se traduce literal prin ” a praji ceea ce iti place/doresti”.
Aveti nevoie de: – faina (o cana),
– 2oua,
– putina apa,
– 1 morcov razuit,
– un sfert de varza razuita,
– 2-3 cepe verzi taiate foarte fin
– putin dovlecel razuit
– piept de pui taiat felii subtiri sau carne de porc taiata foarte fin sau creveti sau caracatita, in functie de preferinte.
– sos okonomiyaki
– maioneza
– dashi (un praf din oase d epeste care contine foarte mult calciu), dar din pacate nu il gasiti la noi:(.
Amestecati faina cu apa si cu ouale, apoi adaugati celelalte ingrediente si amestecati.
Amestecul se pune apoi pe o plita mai mare unsa cu unt sau intr-o tigaie si se prajeste pe fiecare parte pana cand prinde o culoare placuta;). Dupa ce se scoate pe o farfurie plata se adauga sosul okonomiyaki si maioneza.
Va doresc pofta buna!
In Japonia okonomiyaki este foarte popular si se gasesc restaurante specializate in acest fel de mancare. Clientului i se aduc ingredientele pe care le gateste singur pe plita incorporata in masa. Interesant nu-i asha? Am avut si eu ocazia sa merg intr-un astfel de loc.
Omleta cu muguri de soya
Mod de preparare:
Se caleste putina ceapa verde in ff putin ulei de masline, se adauga putin kaizer -felii subtiri, apoi mugurii de soya. Se calesc un pic apoi se pun ouale amestecate putin (sa nu le bateti). Se prajesc pe o parte dupa care se intorc. Puteti adauga cateva picaturi de sos de soya, sare piper si putin cimbru. Pofta buna!!!
Usor de facut si delicios.
Intr-una dintre excursiile in Japonia facuta impreuna cu cativa dintre elevii mei am mers in localitatea Shimoda, din sudul Peninsulei Izu, loc vestit pentru baile termale si peisajul de vis. Aici am avut deosebita placere de a servi mancarea tarditionala japoneza. Sa lasam insa imaginile sa vorbeasca:
Haideti sa incercam ceva nou astazi 😉 – KARERAISU
カレーライス
Pentru 3 portii avem nevoie de : – 2-3 morcovi, 4 cepe (de preferat ceapa rosie), putina telina, 4-5 ciuperci, 4-5 cartofi
- – 2 cuburi de kare/ curry
– 2 cani mari cu orez cu bobul rotund
Punem la fiert cu capac 2 cepe intregi, morcovii ( 2 feliati) si telina cu putin delikat (fara sare pentru ca este un pic cam sarat curry) pentru a obtine o supa.
In timp ce se face supita punem la fiert intr-o oala, separat cele 2 cani de orez fff bine spalat . Pentru a obtine orezul fiert precum cel din imaginile de mai jos il nivelam perfect pe fundul oalei, punem palma deasupra si turnam apa pana la incheietura mainii. Punem capac si fierbem la foc mic. Il mai ridicam din cand in cand sa nu dea in foc. Daca ni se pare complicat punem 4 cani de apa la 2 cani de orez.
Intre timp adaugam cartofii in supa taiati marisor.
Calim apoi, intr-o cratita adanca precum cea din imagini, in ulei de masline, cele 2 cepe care ne-au ramas taiate solzisori impreuna cu ciupercile taiate felii mai groase.
Dupa ce au fiert si cartofii si supa este gata, scoatem ceapa si telina( le aruncam), si cate un pic adaugam cu un polonic din supa (inclusiv rondelele de morcov si cartofii) in cratita peste ceapa si ciupercile calite la foc destul de mare. Adaugam intre timp si cubuletele de curry daca avem (este greu de gasit la noi asa ceva), daca nu, facem un rantas (sos facut cu putina supa , faina si praf de curry). Mai putem adauga putin ceai verde si amestecam in continuu.
Punem orezul pe farfurii si turnam cu polonicul sosul obtinut peste acesta. Putem pudra cu putin susan macinat pentru un aspect placut si mai putem adauga putina sfecla rosie rasa .;)
Pofta buna!
!!!!!!!!! A aparut CURRY si la noi. Se gaseste in Auchan la magazinul de suhi din zona fast food-urilor. Au si din Jpaonia dar si din India, tara de origine, sub forma de pudra.
Celor pasionati de mancarea traditionala japoneza, le recomand blog-ul unei bune prietene:
Okonomiyaki…yummy 😉 Din proprie experienta,va spun ca merita incercat 🙂
Am aflat astazi o reteta in stil japonez care este usor de preparat,iti ia putin timp si este dietetica deci ,fetelor,mancati cu incredere 😉
Legume calite cu spaghete de orez
Ce va trebuie:
-spaghete de orez(se gasesc la Mega Image);
-o ceapa rosie;
-varza;
-ciuperci taiate marunt;
-muguri de soia(se gasesc numai la magazinul chinezesc
din incinta complexului Dragonul Rosu);
-puteti pune si legume congelate;
-sos de peste(Mega Image sau magazinul chinezesc din Dragonul Rosu)
-un morcov ras;
-sos de rosii;
-ulei de masline;
-praf de curry(Mega Image);
-cimbru;
-oregano;
-piper;
-sare;
-sos de soia;
-puteti orna cu Nori(este o alga marina comestibila,este bogata in fier,iod,calciu,se poate gasi la Mega Image sau magazinul chinezesc din Dragonul Rosu).
Sa trecem la treaba!;)
*Puteti face in paralel spaghetele si amestecul de legume,economisiti timp 🙂
Spaghete:
-se pune apa la fiert cu putin ulei si sare(dupa gust);
-cand a inceput sa fiarba apa,se pun spaghetele si se lasa la fiert cam 6 min. , dupa se lasa la strecurat.
Am terminat cu spaghetele,trecem la amestecul de legume,yummy 😉
Intr-o tigaie,se pune putin ulei de masline,se pun la calit ceapa,varza,morcovul ras,mugurii de soia(trebuie doar spalati), dupa, puneti condimentele de mai sus si puneti spaghetele si amestecati!
Va recomand aceasta reteta,este sanatoasa,iti ia putin timp si e gustoasa;)
Spor la treaba!Itadakimasu (いただきます) 🙂
P.S. Multumesc,Ana!;)
Inca un mic secret: puteti adauga si putin mustar dulce. Da un gust deosebit;). Pofta buna!
🙂 Salata de oua cu surimi 🙂
Am o mica propunere… 😉 treziti-va dimineata mai devreme,
dati drumul la radio sau cd player,muzica sa fie,nu stiri :)(puteti sa dati volumul putin mai tare) si incepeti sa va preparati micul dejun constand in salata de oua cu surimi;)
De ce aveti nevoie pentru o portie:
-2 oua;
-ulei de masline;
-4 batoane de surimi(se gasesc in toate supermarketurile);
-o lamaie;
-sare;
-piper;
-puteti pune si masline;
-puteti orna cu Nori(alge marine comestibile).
Se fierb ouale,in acest timp,taiati surimi in cubulete,cerculete,cum doriti.Dupa ce ati curatat ouale,taiati-le si pe acestea marunt si adaugati-le peste surimi.Dupa,adaugati putin ulei de masline,sare,piper si lamaie , dupa gust.Puteti inlocui lamaia cu otet,dar nu se compara la gust, lamaia este foarte importanta si este si mai sanatoasa.In maxim 10 minute,salata este gata.
O reteta usoara,perfecta pentru dimineata care iti da puterea de care ai nevoie pentru a duce la bun sfarsit tot ce ti-ai propus pentru ziua respectiva!
Itadakimasu (いただきます) 😉
Au aparut curry japonez, paste ramen, sos teriyaki si alte cateva specialitati japoneze si la Mega Image la sfarsitul lui martie 2011.
Am facurt si eu KARERAISU acasa este f bun, doar ca eu u am pus morcov…de curand respectivul japonez care statea la mine a facut RAMEN bine nu a iesit exact cum am mancat eu in Japonia dar era pe aproape….
ohh si imi place f mult yakisoba cand am ajuns prima zi in Japonia mama m-a intrebat ce vreau sa mananc si eu am spus imediat yakisoba,ramen si acele supe la cutie care se fac doar punand apa fiarta peste ele. sunt preferatele mele si mi-au mai placut un fel de pastai de fasole care au fost delicioase…:***** cred ca deja v-am plictisit cu povestile mele :))))) scz:d:p:)